maanantai 5. helmikuuta 2018

Esilääkehuumaa ja muita kertomuksia punktiopäivästä

Ensimmäistä kertaa pitkään aikaan nukuin hyvin ja mieli oli rauhallinen. Sen sijaan mieheni ei vaikuttanut kovin seesteiseltä - lähdimme kohti sairaalaa sovittua lähtöaikaa paljon aiemmin, ja raskaat huokaukset (ja manaukset) matkan aikana vuoroin huvittivat, vuoroin harmittivat. Yritin olla ajattelematta mahani murinaa ja sitä, että saisin syötävää vasta usean tunnin päästä. Sentään kahvia olisin saanut juoda, mutta sitäkin vain mustana. Pari kulausta menikin, ja sitten ei enää pystynyt. Kuksan kanssa sekin olisi varmaan maistunut.

Löysimme lopulta sekä sairaalan, parkkitalon ja paikan, jonne meidän piti mennä. Ilmoittautuminen ja muut tärkeät paikat jäivät vielä mysteeriksi. Mutta olihan meillä aikaa! Saavuimme nimittäin sairaalalalle noin klo 7:40, ja minun oli ollut tarkoitus ilmoittautua klo 8:30. Lopulta kaikki löytyi, ja miehenkin oli hyvä saada aamupalaa. Kävimme sairaalan pikkukahviossa. Jotenkin ironista, kuinka juuri tänään pääovista kärrättiin kovaan ääneen valittavaa naista, jonka synnytys oli käynnistynyt - siitä ei jäänyt epäilystä. Kahvion 1,5 seinää oli myös täynnä erilaisia vauvanvaatteita ja -tarvikkeita, ja yritin olla sekä katsomatta niitä että kommentoimatta miehelle, että meidän vauvalle ei sitten hankita Ainun pulloja.

Sitten meidät kutsuttiin sisään. Tänään oli päivä, jolloin meitä potilaita oli tavallista enemmän, ja henkilökuntaa sen sijaan sairasteluiden vuoksi vähemmän. Niinpä me sitten värjöttelimme pikkukoloissamme verhoin erotettuina. Sain pian ranteeseen potilasrannekkeen ja puin ylleni sairaalavaatteet. Ajatella, täällä sitä sitten oltiin. Katselin kiinnostuneena tippatelinettä ja siinä riippuvaa valmiiksi letkutettua Ringer-pussia. Kohta saisin varmaan kanyylin käteeni. Hoitaja kertoi päivän ohjelmasta ja kysyi, mitä ajattelin rauhoittavasta lääkeestä. Minusta tuntui, että tässä ei ollut mitään hätää, olin rauhallisempi kuin päiviin. Mutta toisaalta... mikäs siinä. Ja kohta kulautin kurkustani alas Buranaa ja Diapamia, ja nojasin pehmeään nojatuoliin odottelemaan. Pian alkoikin jo väsyttämään. Kuvittelin olevani tarkkana kanyylin laiton yhteydessä  (pitihän kaikkea tuota seurata silmä kovana, jotta voisin saada mahdollisimman paljon kokemuksia potilaana olemisesta omaa työtäni parantamaan), mutta täytyy myöntää, että muistikuvat ovat tuossa kohdin perin hatarat. Seuraavaksi heräsin siihen, että minua pyydettiin käymään vessassa. Ilmeisesti askellukseni ei vaikuttanut aivan suoralta, sillä tultuani takaisin hoitaja koppasi minut pyörätuoliin ja naureskeli, että taisi olla aika iso määrä lääkettä, varsinkin, kun olen niin pieni.


Punktiotilanne ei välttämättä ollut kovin miellyttävä, mutta ihan totta - en muista muuta kuin fiksuiksi luulemani jutteluni Jenni Haukiosta, unista, perjantain tapahtumista sekä omasta työstäni sitä kysyttäessä. Hoitaja tuuppaili minua vähän väliä ja pyysi hengittämään syvempää, ja lopulta kuulin läheltäni piippauksen. "Laitan sulle happiviikset, kun saturaatio on laskenut jo jonkin verran..."
"Ai paljonko?" "89".
Jonkin verran neulan lävistäminen kohdunkaulasta munasarjoihin sekä munarakkuloiden imeminen tuntui, ja kai välillä hennoin sanoa, että nyt vähän nipistää. Hoitaja tuikkasi minuun muutaman kerran lisää lääkettä, ja niin sitä taas mentiin. Taisinpa tässäkin vaiheessa nukahtaa uudelleen, vaikka kyllä omin jaloin kipusinkin takaisin pyörätuoliin ja sitten nojatuoliin.

Lääketokkuraisuus onneksi hälveni ajan myötä, ja mitä kirkkaammin pystyin ajattelemaan, sen enemmän minua alkoi naurattamaan koko touhu. Mitä ihmettä sitä tulikaan höpöteltyä!
Sain melko pian mehua ja soijajugurttia syötäväkseni. Vaikka näitä ei nyt ihan ensisijaisesti tehnytkään mieli, niin tiesin protokollaan kuuluvan, että rauhoittavan lääkkeen jälkeen syöminen on aloitettava varovasti ja kevyesti. Mies oli myös käynyt happihyppelyllä, ja olikin hypellyt kauppaan hakemaan minulle evästä.


Parin tunnin odottelun aikana pääsin hiljalleen liikkeelle, vaikka yllätyksekseni melko vaivalloisesti. Sen kyllä huomasi, että oli ronkittu sisältä! Istuminen oli myös yllättävän hankalaa, ja mieleen tulivat töiden kautta juuri synnyttäneet äidit, jotka kyselivät renkaiden perään. Sain kipulääkettä lisää, vaikka minusta tuntui, etten olisi ehkä tarvinnut sitä. Saimme lähtiessä mukaamme seuraavien viikkojen lääkehoito-ohjeet, kotihoito-ohjeet punktion jälkeiseen aikaan sekä (muistutettuani) sairaslomatodistuksen. Hieman olin hämmentynyt, että sairaslomaa tuli vain kaksi päivää, siis tämä ja huominen, kun olin kuullut monen puhuneen viikonkin saikuista. Kysyin myös hyperstimulaation riskistä, josta oli ollut mainintaa, ja vasta sitten hoitaja kertoi kaiken olleen kunnossa sen suhteen, mutta antoi minulle mukaan myös siihen liittyvän hoito-ohjeen. Ja niin: punktiosta saatiin 4+7 munarakkulaa, ja lopulta 8 munasolua. Näin ollen saimme jo ajan alkionsiirtoon torstaille.

Hyvillä mielin lähdimme ajelemaan kotia kohti. Minua jaksoi vain naurattaa esilääkehöpöttelyni, ja kai meitä molempia vain helpotti. Olihan kokemus; nyt se oli ohi.

(Kokemuksena osaan tuota vain pitää. En edelleenkään uskalla toivoa oikeastaan mitään, mutta aika näyttää.)

7 kommenttia:

  1. Hei, oli todella kiva lukea kokemuksestasi! Meillä (tai minulla) on tuo sama edessä maaliskuussa (jos kaikki vaan menee suunnitellusti!). Ihan hirveästi jännittää kaikki lääkkeiden pistämiset, tuo punktio ja ennen kaikkea, että mitä siitä saadaan aikaiseksi! Huhhuh... välillä nauratti tuota tekstiä lukiessa, että mitähän hullua siinä tulee selitettyä! Miehesikö ei ollut toimenpiteessä mukana? Meille sanottiin, että saa olla, jos niin halutaan... en ole varma haluanko :D

    Taustatietona kerrottakoon, että oon lukenu blogiasi jo pidemmän aikaa :) Ikää minulla 30v, vauvaa yritetty melkein neljä vuotta ja ensimmäinen ICSI tulossa ENSI kuussa. Mitään muuta hoitoa ei olla edes kokeiltu... lääkäri suositteli menemään suoraan mikrohedelmöitykseen, vaikka meistä ei mitään "vikaa" löytynyt.

    Hirmuisesti tsemppiä alkionsiirtoon ja siitä eteenpäin.... toivon niin kovasti, että raskaustestiin tulee plussa ja saatte vauvan <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ja oikein paljon tsemppiä! ♥️♥️♥️♥️

      Poista
  2. Moikka Maria, ja hauskaa, että olet löytänyt blogini pariin! Mukava "tavata"!:)

    Kiitos kommentistasi!
    Jännittäminen on aivan normaalia, ja minustakin tuntui, että joka kerta, kun matkaan tuli uusi asia (askel eteenpäin hoidoissa, pistokset ym), niin sekin jännitti ja väsytti myös.
    Punktiota ehdin itsekin jännittämään jonkin verran, mutta en tiedä... ehkä ulkoistin itseni niin tehokkaasti koko hommasta pois, että enemmänkin odotin toimenpidettä mielenkiinnolla. Ja toisaalta halusin myös saada koko homman pakettiin. Äkkiä pois alta, vaikka tiedän, että sitten, kun homma on "pois alta", niin sekin vaatii oman käsittelynsä ja suruaikansa, jos hoidoista ei saa lasta.

    Mutta ole rauhassa, punktio menee teillä varmasti hyvin. <3 Esilääkkeen sai halutessaan, ja luulen, että itselleni tuo annos taisi olla vain liian iso. Mutta ainakin se pehmensi päätä sen verran, että vaikka tunsinkin jonkin verran kipua, niin ei siitä kuitenkaan jäänyt mitään kammoa. Lääkettä sain kanyylin kautta lisää sitä mukaa, kun pyysin. Toki itselläni meni ilmeisesti aika hyvin, sillä viereisistä koloista (meidät oli erotettu vain verhoilla toisistamme) kuulin, että kaikilla ei ollut ollut ihan näin helppoa.
    Mies saa olla mukana punktiossa, mutta itse tein viime hetkellä sen päätöksen, että halusin mennä yksin. Jotenkin koin, etten halua olla niin herkillä siinä hänen seurassaan. (Vaikka herkillä olemisesta en niin tiedä, kun meinasin nukahtaa vähän väliä.)

    Kiitos tsempeistä!
    Kuten olenkin hokenut täällä moneen kertaan, niin en todella osaa toivoa mitään. Käyn torstaina taas uuden reissun, ja sitten on tiettyjä aikatauluja lääkkeiden ja raskaustestin suhteen... Mutta sitten tuntuu, että elämä tulee taas jatkumaan entisenlaisesti.
    No, ehkä tämä suojakuoreni murtuu jossain vaiheessa... :D

    VastaaPoista
  3. Hei,
    Kiva kun kerroit täällä kokemuksestasi sekä myös tarkasti sairaalassaoloajan tapahtumakulusta! Minulla on punktio edessä tulevana kesänä, ja yritänkin nyt etsiä siitä jo etukäteen niin paljon muiden kokemuksia kuin mahdollista, tosin ne kauhutarinat olisi ehkä parempi jättää lukematta... :) Jännitän toimenpidettä aivan kamalasti juuri sen kivun takia, toki myös jännitän millaiset saaliit lopulta sieltä munasolujen osalta saadaan. Toisaalta itse munasolujen keräys on niin nopeasti ohi, että eiköhän siitä selviä. Hyvä että sinulla punktio onnistui, ja toivotaan että alkionsiirrosta myös lopputulos on paras mahdollinen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Minna, viestistäsi! :)
      Mukava kuulla, jos kokemuksistani oli apua sinulle.
      Heh, kerroin niin tarkasti, kuin muistin ja tuntui hyvältä.
      Juttuja olisi nytkin mielessä jaettavaksi, mutta kokoan niitä vaikka huomenna, kun alkionsiirto on tehty.
      Toivottavasti sinulla menee punktio hyvin! Olen huomannut tuon saman; vastaan on tullut pääasiassa kauhutarinoita.. :D
      Tsemppiä! ♥️

      Poista
  4. Olette olleet mielessä kokoajan, tiedät kyllä sen.

    Ihanaa että tämä vaihe nyt onnistuneesti ohi. ❤️

    VastaaPoista