perjantai 8. syyskuuta 2017

Rauhasta käsin

Hitaasti hyvä tulee.
Vähemmän on enemmän.
Rauhasta käsin.

Viime vuosien aikana olen oppinut todella paljon itsestäni. Joskus tuntuu, että koko vuosikymmen kahden- ja kolmenkymmenen vuoden välillä on ollut pelkkää oppimista. Kantapään kautta, innostuen, kompastuen, sisuuntuen, hätiköiden, rauhoittuen, harmistuen, ilostuen, oivaltaen ja ymmärtäen. Se lohdullisuus elämässä on, että valmiiksi tässä ei tulla koskaan (ai miten niin lohdullista, heh), vaan oppiminen jatkuu aina ja eri elämäntilanteissa ja ikäisenä.


Monenlaisia vaiheita on tullut käytyä läpi elämässä, ja ihan kaikkia niitä ei ehkä olisi halunnutkaan kokea. Kaikesta huolimatta on ihana huomata, että hei, nyt tuli tällaista. Tällainen minä olen, kaikkine kokemuksineni. En ole ylpeä joistakin tekemistäni asioista, mutta niistä on tultu eteenpäin ja opittu. Sitten on taas otettu spurtteja elämännälkäisenä, juostu joka paikassa, nautittu joka hetkestä, iloittu, kun pystyy, saa, osaa ja on mahdollista. On ollut myös "pienempiä" oppimisia, kuten niitä, mistä pidän ja mistä en. Onneksi olen aika nopeasti ymmärtänyt palata omien juttujeni pariin. Kokeilut ovat kuitenkin tehneet hyvää.

Välillä elämä heittää eteen asioita, joiden kanssa ei oikein tiedä, miten toimia. Ne saattavat vaikuttaa aivan liian suurilta ja vaikeilta. Aloitin työnantajallani työni kauhun ja innon sekoittamin tuntein lähes viisi vuotta sitten. Pelkäsin, että työ on aivan liian vaikeaa ja haastavaa. Todennäköisesti en tulisi pärjäämään. Liian vaikeaa ja henkisesti raskasta. Mutta sisuunnuin ja totesin, että tekemällä oppii. Ja suurimman osan näistä vuosista olen pitänyt työtäni ihan parhaana.


Elämäni varrelle on osunut useita tilanteita, jolloin on todella kysytty kanttia tehdä niin kuin sydän sanoo. Minulle tämä tarkoittaa myös viisauden ja ohjauksen pyytämistä Jumalalta. On ollut tilanteita, jolloin haluaisi vain niin kovasti tehdä tai saada jotain, mutta olosuhteet eivät anna myöten. On pakottauduttu keksimään jotain muuta, ja silloin olo on ollut rauhaton. Useimmiten ne muut asiat ovat myös olleet hyviä, mutta kun mieli askaroi osittain muissa aiheissa, niin ristiriitaahan siitä tulee.

Joku sanoi joskus viisaasti, että ehkä minua testataan. Ehkä Jumala katsoo, että miten pitkään yritän räpiköidä ja järjestellä omin voimin ilman, että antaisin Hänen osoittaa minulle tietä parempia suunnitelmia kohti. Olen kuvitellut antaneeni ohjakset Hänelle, mutta olen silti jatkanut itsepintaisesti omien suunitelmieni eteenpäin viemistä.


Mutkat suoraksi oikaisten voin todeta nyt, monien kompastelujen, itkettyjen itkujen, murheellisten olojen ja katkerien hetkien jälkeen saavani tehdä asioita rauhasta käsin. Ei se ole ollut todellista rauhaa, että olen halunnut saada lapset heti, vaan ensin on pitänyt antaa muiden asioiden tapahtua ja eheytyä. Olemme vielä matkan alussa. Vauhti on esimerkiksi vuoden takaiseen paljon hitaampi, koen silti, että vähemmän on enemmän. Hitaasti hyvä tulee. Teen tätä kaikkea rauhasta käsin. Rauha sydämessä.


Harjoitus 1: Tee kasvimaa.
Kuoki maata. Kippaa kasa multaa. Tasoita, hivele sitä käsillä. Tee siemenille urat. Istuta. Hoivaa. Nauti uudesta kasvusta.

Harjoitus 2: Ompele.
Piirrä kaavat. Leikkaa kangas. Kaiva ompelukone esille. Tutki ohjeita (koneen tai ompelutyön). Keskity tekemääsi. Laita Spotify taustalle soimaan, esimerkiksi Classic Acoustic -soittolista (luvassa mm. Beatlesia, Simon&Garfunkelia, Bruce Springsteenia, ja Eric Claptonia). Älä yritä ehtiä mahdollisimman paljon.Ota oppia, luota itseesi.

Harjoitus 3: Lue kirjaa, älä lehtiä
Käy kirjastossa, vaella hyllyjen välissä pää vinossa kirjan nimiä lukien. Ole ennakkoluuloton. Lainaa useita vaihtoehtoja. Lue, keskity henkilöihin, kerrontaan, ympäristön kuvauksiin, sanavalintoihin, kirjan aikakauteen. Eläydy. Heittäydy kirjan vietäväksi.

Harjoitus 4: Laula tai soita
Ihan sama, miten hyvin koet osaavasi soittaa tai laulaa, anna palaa! Musiikilla on ihmeitä tekevä vaikutus, ja mikäs sen parempaa kuin musisoida itse! Pysähdy vaikka saman laulun tai kappaleen kohdaksi pidemmäksi aikaa, harjoittele ja anna musiikin viedä. Nuotit, viivastot, nyanssit ja melodiat, ah.

Harjoitus 5: Tapaa ystäviä
Ei sentään erakoiduta liikaa, vaan sovi lenkki-, kahvi-, käsityö-, marjastus- tai muuten vain höpöttelytreffit ystävän tai useamman kanssa. Älkää unohtako nauraa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti